Gældende fra 4. maj 2025
Sikkerhedsbestemmelsernes formål er at bidrage til din og andres sikkerhed, når du er på vandet, men det er et fælles ansvar for alle klubbens medlemmer at udvise den omtanke, ansvarlighed og tolerance, der er bærende for eller grundlaget for din og andres sikkerhed på vandet.
Sikkerhedsbestemmelserne gælder for alle klubbens medlemmer og deres gæster.
Sikkerhedsbestemmelserne gælder for al kajakroning på søer, åer og havet i klubregi, hvor klubbens kajakker anvendes. Sikkerhedsbestemmelserne gælder også, hvis du deltager i en klubtur eller et klubarrangement med privat kajak.
Sikkerhedsbestemmelserne gælder også ved eventuel erhvervssejlads (fx institutionsroning med skoler se nedenfor).
Ud over sikkerhedsbestemmelserne skal du naturligvis overholde alle gældende love og forskrifter fra myndighederne, herunder søfartsreglerne på havet.
FHKK’s generelle sikkerhedsbestemmelser giver dig retningslinjer for, hvor du må ro og under hvilke betingelser, du må ro, men vær altid realistisk om din egne evner og grænser og hold øje med vejrforholdene, inden du går på vandet. Er du ny i sporten, så start med rolige farvande og udfordr dig selv gradvist.
FHKK’s daglige rovand strækker sig fra kysten fra Katterød Rev til Drejet ved Knold via Faaborgs kystlinje over Bjerne Krog, Dyreborg, gennem Noret eller rundt om Knold samt rundt om Bjørnø.
Dagligt rovand løseligt skitseret
Klubbens ’andre farvande’ er alle sejlbare danske søer, åer og havet i en afstand af indtil 300 m fra kysten/bredden. Vand ud over denne afstand er ’åbent vand’. Du er her ud over svømmeafstand, hvorfor sikkerhedsmæssige hændelser kan få store konsekvenser.
Som frigivet roer må du ro under forhold, du behersker. Ønsker du at ro uden for dagligt rovand, ved mere krævende vind- og bølgeforhold eller ved lavere vandtemperaturer, skal du tilegne dig de nødvendige kompetencer under betryggende forhold. Ved ture med kryds i åbent farvand, skal du være fortrolig med din kajak og bølger op til 0,5 m.
Du skal altid bære en CE-godkendt svømmevest og på alle ture medbringes en pumpe og en paddlefloat/pagajflyder, men valg af øvrigt udstyr afhænger af vejrforhold, lokalitet, deltagerantal, erfaring, turens længde og formål mv. Mindst én i gruppen bør medbringe en telefon i en vandtæt pose, en ekstra pagaj, førstehjælpsudstyr, slæbetov, fløjte og kompas.
Det er meget vigtigt, at du kender dit udstyr under de forhold, som de skal bruges i: Kend dit grej og træn løbende brugen af dit grej i de forhold, som du ror i.
Uden for dagligt rovand anbefales at medbringe kort og kompas samt et nødblus eller andet, der kan signalere din position. Det anbefales også, at du orienterer dig på et kort over området, så du ved, hvor du kan komme i land.
Når du ror kajak skal du være fortrolig med mindst en selvredningsteknik og være i stand til at assistere andre i nødsituationer. Du bør derfor demonstrere en selvredning og en makkeredning hvert år, når du starter din sæson op, og du skal gerne træne det løbende gennem sæsonen i de forhold, som du ror i.
Klubture/fælles ture er alle ture, der ikke er arrangeret af en sluttet kreds. På klubture/fælles ture er der altid en turleder. Alle øvrige ture med mere end fire roere udpeger også en turleder.
Før en klubtur/fællestur beskriver turlederen sine forventninger til turen, herunder vejrforhold og sø. Det er dit ansvar at vurdere, om dine færdigheder svarer til turen og underrette turlederen, såfremt de ikke gør. Turlederen kan vælge at afvise din deltagelse på turen, men turlederen kan også udpege et par roere blandt de mere rutinerede deltagere til at støtte dig undervejs.
Man ror altid efter turlederens anvisninger, men som altid, når man er på vandet, skal man holde øje med hinanden: Får en roer brug for hjælp, er alle forpligtede til at hjælpe. Man bør derfor holde sig samlet i én gruppe med mindre andet aftales.
Ingen roer forlader en klubtur/fællestur uden aftale med turlederen.
FHKK’s særlige sikkerhedsbestemmelser giver dig retningslinjer for sikkerheden, når der er særlige forhold til stede.
Ved ro-instruktion arrangeret af klubben, kan instruktøren fravige sikkerhedsbestemmelserne, når det er nødvendigt for at gennemføre uddannelsen. Bestemmelserne kan dog ikke fraviges i reglerne beskrevet i afsnit “3.4 Særligt for børn og unge” samt “3.8 Institutionsroning”.
Normen, der bliver instrueret i, kan ikke fraviges; normens bestemmelser skal overholdes til enhver tid.
Du må vinterro, når du er frigivet.
Vinterroning er roning i kajak i perioden fra 1. oktober til og med 30. april eller med en vandtemperatur under 10 grader celsius.
Du skal sikre dig, at din beklædning svarer til forholdene. Brug våd- eller tørdragt og husk på 3-lags princippet: Inderste lag er svedtransporterende (fx uld eller superundertøj), mellemlaget er isolerende, yderste lag (skal-laget) er vind- og vandtæt.
Tag gerne ekstra tøj, varmereflekterende tæppe/folie eller regnslag, varm drikkelse samt lidt hurtige kulhydrater (fx chokolade og druesukker) med på ture om vinteren.
Selv under forhold hvor en kæntring virker usandsynlig, skal du påregne det som en risiko. Koldt vand kan give kroppen en kuldepåvirkning, så du kan opleve vejrtrækningsproblemer (hyperventilering). Nedkøling og underafkøling kan medføre stivhed, rystelser og sløvhed. Det kan hurtigt blive svært at bruge dit grej, som du plejer.
Du skal sikre dig, at du er i stand til at lave en selv- og en makkerredning i det kolde vand, eller at du kan komme på land med din kajak. Ro derfor altid kystnært om vinteren med mindre du er meget erfaren.
Der henstilles til at deltage i klubbens koldtvandskursus for at kunne træne det sikkert. Husk at første redning altid er den sikre redning; eksperimenter ikke med forhastede redninger.
Du må ro mellem solnedgang og solopgang (mørkeroning), når du er frigivet.
Ved mørkeroning skal du have en lygte tilgængelig. Den skal kunne lyse hele vejen rundt med et hvidt lys, som kan ses 300 m væk.
For alle børn og unge under 16 år gælder, at de altid skal ro sammen med frigivne voksne over 18 år. Børn må ikke have ansvar for børn.
FHKK sikrer sig, at man har forældrenes/værgernes godkendelse af sejladsaktiviteterne.
Som turleder har du det overordnede ansvar for sikkerheden, og dine anvisninger skal følges af alle roerne på turen. Du har ret til at aflyse eller flytte en tur til en egnet lokation ud fra vejr og vind. På ture udenfor dagligt ro-vand giver du forud for turen en orientering omkring turen, og det udstyr som vurderes relevant.
Den enkelte roer har et ansvar for at sige fra, hvis turen tegner til at overstige færdighederne. Se også ovenfor under ’2.4 Fællesture / klubture’
Du skal som turleder have gruppeopmærksomhed og kunne tage ansvar for sikkerheden, herunder redninger og bugseringer.
Som turleder medbringer du førstehjælpsudstyr, fløjte, slæbetov og ekstra pagaj.
Roere, der ikke er medlem af klubben, ror som gæster. Såfremt gæsten er IPP2-certificeret/ egenfærdighed A må gæsten ro under opsyn af en frigiven roer fra klubben, som er vært.
Gæsteroere, der ikke som minimum er IPP2-certificeret/har egenfærdighed A, skal ro under opsyn af en instruktør.
Har du en sygdom eller et handicap, der kan påvirke din evne til at færdes sikkert i kajak, skal du underrette bestyrelsen om dette, og når du skal på tur, skal du sikre dig, at din instruktør/turleder er bekendt med din helbredstilstand jf. Faaborg Havkajakklubs vedtægter §3.
Har du en gæst med, skal du oplyse gæsten om dette.
Ved institutionsroning (f.eks. med skoleklasser) og anden erhvervssejllads skal der iflg. Søfartsstyrelsen foreligge sikkerhedsinstruks inden sejladsen påbegyndes. Det er rederens (klubbens) ansvar, at en sikkerhedsinstruks bliver udarbejdet. Der skal foreligge et eksemplar på land hos reder og på turen medbringes et eksemplar indeholdende alle navne og kontaktoplysninger på deltagerne.
Den ansvarlige instruktør fra FHKK bør sikre sig, at sikkerhedsinstruksen er udarbejdet, før man går på vandet. Dette kan instruktøren sikre sig ved at bede om kopi af sikkerhedsinstruksen.
FHKKs sikkerhedsbestemmelser skal altid overholdes ved institutionsroning.
I FHKK er frigivelseskravet IPP2 / Egenfærdighed A eller tilsvarende.
Herudover er det i FHKK et frigivelseskrav, at du har roet mindst 75 km.
Er du ny eller uerfaren roer, der har taget et frigivelseskursus et andet sted, skal du demonstrere en selvredning, og du skal som klubbens øvrige medlemmer have roet 75 km, før du bliver frigivet fra FHKK.
Som frigivet må du ro under forhold, som du behersker, og du må ro med gæster, som har kvalifikationer svarende til FHKKs frigivelseskrav.
Er du ikke frigivet, skal du ro under opsyn af en instruktør.
Du skal før hver tur foretage en risikovurdering, hvor du sammenholder din egen erfaring og formåen med de forhold (vind, bølger, strøm, vand- og lufttemperatur, tåge/dis mv), du forventer på din tur. Du skal til enhver tid ro efter evne, uanset hvad sikkerhedsbestemmelserne i øvrigt giver mulighed for.
Du skal indskrive dig i klubbens ro-protokol (goMember), før du tager på vandet i kajak, og du skal huske at skrive dig ud ved hjemkomst. Du skal i ro-protokollen oplyse tlf. nr. på nærmeste pårørende.
Det er bestyrelsens opgave at organisere sikkerheden i klubben, herunder at gøre det muligt for medlemmerne at indrapportere defekter ved kajakker og andet grej og at give medlemmerne mulighed for at registrere deres ture på vandet mv.
Klubben skal sikre, at alle kajakker og sikkerhedsudstyr, der bruges i klubregi er i sikkerhedsmæssig forsvarlig stand, og at kajakkerne er mærket, så de i tilfælde af havari nemt kan identificeres. Dette gælder også private kajakker, der er hjemmehørende i klubbens faciliteter.
Som medlem af FHKK er det dit eget ansvar at vedligeholde og udvikle dine færdigheder, udvise sund fornuft og ansvarlighed i forhold til egenfærdigheder samt overholde sikkerhedsbestemmelserne, når du går på vandet. Det er også dit ansvar at vedligeholde dine svømmefærdigheder, så du kan svømme 600 m i svømmehal eller 300 m i havet med din kajak.
Du skal altid behandle klubbens materiel på fornuftig og ansvarlig vis og efter bestyrelsens og instruktørernes anvisninger. Opdager du, at en kajak eller andet udstyr har en defekt, skal du rapportere det til klubben. Skader rapporteres i goMember-appen.
Tilsidesætter du sikkerhedsbestemmelserne, kan du ekskluderes af klubben jf. klubbens vedtægter §3, punkt 3.
FHKK har indkøbt nogle SUP-boards, som du er velkommen til at bruge, når blot du er meget opmærksom på vand, vind og vejr: Uanset hvor erfaren man er med SUP, kan der være pludselige vejrskift, som kan gøre en situation på vandet farlig. Vær også opmærksom på, at oppustelige SUP-boards er lette, og at de derfor driver lettere til havs end tungere SUP-boards af glasfiber.
SUP-boards må benyttes i perioden fra 1. maj til og med 31. september eller med en vandtemperatur over 10 grader celsius.
Brug gerne lyse farver eller reflekterende beklædning, så du er synlig for andre på vandet, og sørg for at lære grundlæggende selvredningsteknikker.
FHKK anbefaler følgende, når du skal på vandet på SUP-board: